Please use this identifier to cite or link to this item: http://ns.nsru.ac.th/handle/nsru/468
Title: Effects of roughage particle length on growth performance and physiological changes and heat tolerance of crossbred beef heifers (Bos indicus) in the tropics
Other Titles: Effects of roughage particle length on growth performance and physiological changes and heat tolerance of crossbred beef heifers (Bos indicus) in the tropics
Authors: Titaporn Khongdee
Somchai Sripoon
Keywords: heat stress
chewing
particle length
thermogenesis
ความร้อนเครียด
การเคี้ยว
ความยาวอนุภาค
กระบวนการสร้างความร้อนในการย่อยอาหาร
Issue Date: 2018
Publisher: คณะเทคโนโลยีการเกษตรและเทคโนโลยีอุตสาหกรรม มหาวิทยาลัยราชภัฏนครสวรรค์
Abstract: การทดลองนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาผลกระทบของความยาวของอนุภาคฟางข้าวและหญ้าสดแบบตัดสั้น ต่อสมรรถภาพการเจริญเติบโตของโคเนื้อจำนวน 10 ตัว (Bos indicus) เลี้ยงด้วยฟางข้าวและหญ้าสดที่เป็นรูปแบบตัดสั้น ผลการวิจัยได้กล่าวถึงการผลิตความร้อนเมื่อเลี้ยงโคเนื้อ ด้วยรูปแบบทางกายภาพที่แตกต่างกันของอาหารหยาบ จากผลการวิจัยแสดงให้เห็นว่าปริมาณอาหารที่กิน (DM) และการบริโภคน้ำไม่ได้รับอิทธิพลจากความยาวของอนุภาคอาหารหยาบที่ให้แก่โคเนื้อ (Chopped > Unchopped; P> 0.05) ความเข้มข้นของ cortisol และ TF3 ยังคงมีความสอดคล้องกัน (Unchopped> chopped; P> 0.05) แสดงให้เห็นว่าโคเนื้อมีความเครียดจากการกินอาหารที่มีอนุภาคยาว แต่ความร้อนที่ถูกสร้างขึ้นนั้นไม่มีผลต่อ ปริมาณอาหารหรือน้ำที่กินได้ของโคเนื้อ (P> 0.05) ถึงแม้ว่าอุณหภูมิทวารหนักและอุณหภูมิผิวหนังจะมีค่าสูง SknT (P <0.01) อีกทั้งยังไม่มีผลต่ออัตราการเจริญเติบโตของโคเนื้อ ADG (Unchopped 0.05) ดังนั้นผลการวิจัยของฮอร์โมนที่มีความแตกต่างกันในการทดลองครั้งนี้อาจเป็นผลจากความเครียดอื่นที่ไม่ใช่ความร้อนในการลดอนุภาคของอาหารหยาบ ซึ่งการลดอนุภาคอาหารหยาบแบบสับไม่ได้ช่วยให้โคเนื้อทนร้อนได้มากขึ้น คำสำคัญ: ความร้อนเครียด, การเคี้ยว, ความยาวอนุภาค, กระบวนการสร้างความร้อนในการย่อยอาหาร
An experiment was designed to investigate the effects of roughage particle length on the growth performance of cattle. Ten beef heifers (Bos indicus) were fed with chopped or long physical form (unchopped) rice straw or fresh grass. The results were discussed in terms of heat production when the animals were fed with different physical forms of roughage. The results indicated that both roughage DM intake and water intake were not influenced by particle length (Chopped > Unchopped; P>0.05). Hormone concentration of both cortisol and TF3 remained consistent (Unchopped > chopped; P>0.05), indicating that the animal was being stressed by feeding on long unchopped roughage, but the heat that was generated had no effect on the animal. Finally, both RT (P > 0.05) and SknT (P < 0.01) of animals fed unchopped rice straw were higher than those animals that were fed the chopped straw – without affecting ADG (P > 0.05). Therefore, while less heat was produced by masticating chopped feed particles, the differentce was not great enough to exert benefit to heat stressed cattle. Hence, the hormone results could have been exerted by stressors other than heat – that is, possibly emotional stress. It was concluded that chopping of roughage could not ameliorate heat stressed cattle. Keywords: heat stress, chewing, particle length, thermogenesis
URI: http://ns.nsru.ac.th/handle/nsru/468
Appears in Collections:วิจัย / บทความ ผลงานตีพิมพ์

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
กลุ่ม 2 ลำดับ 3.pdfวารสารการเกษตรราชภัฏ คณะเกษตรศาสตร์ มหาวิทยาลัยราชภัฏอุบลราชธานี ปีที่ 17 ฉบับที่ 2328.33 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.